– Gåsehud av det KBK har fått til

Fotballprofilene Andrine Stolsmo Hegerberg og Ole Gunnar Solskjær kom med råd til Kristiansund Ballklubb under minikonferansen på lørdag. De er klare på at frivilligheten har betydd svært mye for både nordmørsfotballen og resten av landet.

– Jeg gjorde litt research, og fikk gåsehud av hva KBK har fått til.

Slik åpnet konferansier Andrine Stolsmo Hegerberg minikonferansen «Frivillighet som verdiskaper» i auditoriet i Braatthallen lørdag ettermiddag.

Sunndalingen har spilt utenlands i flere store europeiske klubber i perioden da Kristiansund Ballklubb vokste seg fram til å bli en del av toppfotballen. I dag spiller hun i Brann, en klubb som nå virkelig satser hardt på kvinnefotballen. 

Hegerberg ser en klar forskjell på den frivillige innsatsen som legges ned i Norge kontra i utlandet.

– Alt er så profesjonalisert innad i de store klubbene i utlandet, det er ikke dugnad på samme måte som vi har her. Der er det fansen som er det nærmeste man kommer dugnad og frivillighet, sier hun.

20231118_135812744_iOS kopi.jpg
Andrine Stolsmo Hegerberg var konferansier og deltok selv i en samtale med Ole Gunnar Solskjær. Foto: Terje Stamnes

Drømte om CFK og Bøfjord

Dugnad ble tema i samtalen hun hadde med Ole Gunnar Solskjær. Manchester United-legenden har samme oppfatning.

– Fotballen kommer ingen steder uten frivillighet, vi har ikke kommet noen vei her i Norge uten dugnad. Men det er annerledes i andre land. I England vil man heller betale seg ut av det, sier Solskjær.

20231118_134646769_iOS.jpg
Trivelig på konferanse for Stig Flemmen og mange andre. Foto: Terje Stamnes

Kristiansunderen fortalte om oppveksten og personer han selv hadde sett opp til. Ole Olsen trekkes fram som den viktigste enkeltpersonen innen fotballen. Og det er grunn til å påstå at Solskjær overgikk målene han satte seg med god margin:

– Jeg ville komme meg inn på Clausenengen. Hvis jeg ikke klarte CFK, så skulle jeg i hvert fall spille for Bøfjord! Det var målet, forteller Solskjær.

Andrine-hjelp til Ada

Andrine Stolsmo Hegerberg drømte om å spille for AC Milan. I stedet ble det en annen italiensk klubb i AS Roma, i tillegg til blant annet Turbine Potsdam, Birmingham, PSG og Häcken. Akkurat nå er hun skadet, men ser fram til at Brann skal møte Lyon og søsteren Ada i Champions League i desember.

At to så gode fotballspillere er i samme familie, var tema da foreldrene Gerd Stolsmo og Stein Erik Hegerberg gikk på scenen. 

– Ballon d'Or, Gullballen, var det store gjennombruddet. Men Ada hadde ikke klart det alene. Vi har vært et team, sier Gerd Stolsmo.

_DSC0732 kopi.jpg
Stein Erik Hegerberg og Gerd Stolsmo forteller om hva som gjorde at Ada og Andrine ble så gode fotballspillere. Foto: Terje Stamnes

Hun påpekte at Ada ikke var særlig interessert i fotball, men at det var Andrine som dro henne med. Derfor får Andrine mye av æren for at Ada ble verdens beste fotballspiller.

– Vi brukte å si at vi skulle holde dem unna de tre H-ene: Hest, hund og håndball, sier Stolsmo.

Vinnermålene

Deltakerne på konferansen fikk også høre flere profiler som kom med gode historier om deltakelse i idretten.

Toppsjef Allan Troelsen i SpareBank 1 Nordmøre dro linjene hele veien tilbake til KBK ble stiftet i 2003, der banken hadde en avgjørende rolle. SpareBank 1 Nordmøre er fortsatt generalsponsor og den viktigste støttespilleren til klubben.

20231118_140420935_iOS.jpg
SpareBank 1 Nordmøre har støttet KBK gjennom samtlige 20 år. Her er toppsjef Allan Troelsen. Foto: Terje Stamnes

KBKs trenerutvikler Ola Bø Nyland fortalte om da han som barn kom alene på trening hos IL Nordlandet, og ble tatt vare på av de frivillige trenerne. Historien hans om 16. mai-kampen i år framkalte tårene hos de fleste. Før kampen ble Kåre Edøy minnet med ett minutts stillhet/applaus, barn fra IL Nordlandet gikk ut som maskoter sammen med spillerne, og til slutt var det Nordlandet-gutten Leander Næss Alvheim som scoret KBKs vinnermål på overtid. 

_DSC0725 kopi.jpg
Ola Bø Nyland med bildet av banen på Nordlandet. Foto: Terje Stamnes

Senere spratt tårene av latter da Endre Osen Skjølberg fortalte om sin egen tilblivelse og den siste kampen på Råket stadion. Et av livets store øyeblikk for fastlegen og spaltisten var da han scoret vinnermålet for Smøla mot CFK. Det var både første og siste gang han beveget seg over midtlinjen, da det var streng ordre fra sidelinjen om å aldri gjøre det.

20231118_160914230_iOS.jpg
Denne tåa sørget for en sjokkseier på Råket stadion. Foto: Terje Stamnes

Det var også mange inspirerende historier fra Øyvind Vebenstad, tidligere arrangementsleder i Aalesunds FK. Han fokuserte på den frivillige innsatsen i klubben, som på det meste var på rundt 300 personer.

– Det er de viktigste personene i en fotballklubb, sier Vebenstad.

vebens.jpg
Øyvind Vebenstad jobbet i AaFK da Amund Skiri tok cupgull med klubben i 2009 og 2011. Foto: Henning Betten

Ga råd til KBK

Mot slutten av konferansen ble Andrine Stolsmo Hegerberg og Ole Gunnar Solskjær oppfordret til å gi hver sitt råd til KBK, i en samtale ledet av Jan-Erik Larsen.

– Å bygge opp noe tar lang tid, men det kan forsvinne raskt. Man må bygge på det som fungerer, gi frivillighet oppmerksomhet og vedlikeholde innsatsen der, sier Hegerberg.

Solskjær er enig i at de frivillige må gis oppmerksomhet, og at det egentlig skal lite til for at folk skal føle seg verdsatt. I tillegg har han stor tro på det som skjer i KBK akkurat nå.

– Gi ungdommene sjansen! Nedrykket har gjort at flere unge spiller. Vi har hatt mange gode spillere i Kristiansund, så hvorfor skal de ikke spille her? Jeg føler at KBK har satt Kristiansund på kartet, og jeg er stolt av å være kristiansunder. Vi trodde ikke at det kunne gå an å få en egen klubb der oppe, sier Solskjær.

20231118_132900897_iOS.jpg
Christina Hovde (fra venstre), Bente Weiseth Frantzen og Liv Berit Bach ønsket velkommen til deltakerne i forkant av konferansen. Foto: Terje Stamnes
troelsen.jpg
Alle foredragsholderne fikk KBKs jubileumsdrakt med nr. 20 på ryggen. Foto: Terje Stamnes

 

Annonse fra Eliteserien: