Gatelagene gir gevinst på 430 millioner i året
En rapport fra Oslo Economics viser at gatelagene gir en samfunnsøkonomisk gevinst på 430 millioner kroner i året. Fotballpresident Lise Klaveness brukte eksempel fra Kristiansund da hun snakket om hvordan klubbene tar samfunnsansvar.
KBKs gatelag møtes til treninger to ganger i uka. Deltakerne opplever både mestring og samhold, og treningene er et høydepunkt og en fast ramme i hverdagen for den enkelte.
Gatelagene har også stor betydning for samfunnet som helhet. Oslo Economics la fram samfunnsregnskapet for gatelagene tidligere denne måneden, og der er de samfunnsøkonomiske gevinstene vurdert til i overkant av 430 millioner kroner årlig.
Dette er fantastiske resultater både i sparte budsjettkroner for det offentlige, og i helse- og samfunnsmessige gevinster for samfunnet.
- Direkte sparte budsjettkroner for det offentlige vurderes til snaut 100 millioner kroner årlig
- Helsegevinstene til 280 millioner kroner årlig
- Dugnadsinnsatsen for og av gatelagsspillerne til 12 millioner kroner årlig
- Økt verdiskaping og reduserte skattefinansieringskostnader til 55 millioner kroner årlig
- Totalt beregnes den samfunnsøkonomiske gevinstene altså til i overkant av 430 millioner kroner
I tillegg er samfunnsøkonomene fra Oslo Economics tydelige på at det er flere andre gevinster det er veldig, veldig vanskelig å tallfeste, men som har stor betydning for spillerne, pårørende og for samfunnet.
LES HELE RAPPORTEN HER (ekstern lenke).
KBK omtalt av fotballpresidenten
Kristiansund Ballklubb startet eget gatelag høsten 2020. Det blir stadig flere toppfotballklubber i Norge som tar dette samfunnsansvaret, og i dag finnes det 30 gatelag som er organisert gjennom Fotballstiftelsen.
Under en samling på Ullevaal stadion 12. september brukte fotballpresident Lise Klaveness KBKs gatelag som eksempel på hvor mye det betyr for spillerne å ha klubbens logo på brystet og være en del av et fellesskap.
Klaveness siterte også det hun fikk høre fra en gatelagsspiller i Kristiansund: «Tidligere så folk stygt på meg når jeg gikk ned Kaibakken, nå når jeg kommer med KBK-jakka mi, så hilser alle på meg!»
På vei til jobb
Gatelagene er et tilbud til alle som har hatt utfordringer knyttet til rus og psykisk helse. Gatelaget er også en arena for arbeidstrening.
– Gatelagsmodellen imponerer oss med sin evne til samskaping mellom fotballen, kommune, Nav og lokalsamfunn. Det er betydelige samfunnsøkonomiske gevinster, som særlig knytter seg til bedre helse og livskvalitet, utdanning og arbeid, mestring og tilhørighet, sier Erik Magnus Sæther, samfunnsøkonom i Oslo Economics.
Daglig leder i Fotballstiftelsen, Arne Knoph, håper rapporten kan bidra til at flere personer med rusrelaterte utfordringer kan komme inn i gatelagsprosjektet.
– I fjor trente rundt 1200 spillere på gatelagene våre. Av disse sier 84 prosent at de ruser seg mindre, mens 240 kom over i lønnet arbeid og skolegang. Resultatene er det ikke bare vi som mener er enestående for rusfeltet, sier Knoph.
LES HELE RAPPORTEN HER (ekstern lenke).