Rapport: KBK skaper arbeidsplasser i regionen

Under Verdiskaperkonferansen torsdag fikk publikum høre om foreløpige funn i ringvirkningsanalysen som Høgskolen i Molde lager om Kristiansund Ballklubb.

Analysen tar for seg femårsperioden 2019–2023 og ser på hvilke effekter KBKs aktivitet har for økonomi og sysselsetting i kristiansundsregionen.

Rapporten skal sluttføres i mars, og under Verdiskaperkonferansen i Campus Kristiansund presenterte høgskolelektor Tor Harald Hustad noen smakebiter av det som er regnet ut så langt:

  • KBKs driftsinntekter i femårsperioden 2019-2023 har vært nærmere 300 millioner kroner.
  • Cirka 33 prosent er kontantstrøm som kommer utenfra og inn til regionen.
  • KBKs virksomhet har i perioden 2019-2023 direkte bidratt med skatter og avgifter til kommune/fylke/stat med cirka 85 millioner kroner.
  • Klubben har betydelige kjøp i regionen lokalt, i tillegg til at betydelige deler av spillernes lønn går til kjøp lokalt.
  • I tillegg skaper klubben etterspørsel utover det som legges igjen på stadion, for eksempel fra bortelagssupportere, bortelagene, tilreisende KBK-supportere, hjemmepublikums etterspørsel, media, offisielle NFF-representanter, sponsorarrangement og andre tilreisende som speidere, agenter og observatører.
  • KBKs virksomhet i perioden 2019-2023 representerer en samlet etterspørsel rettet mot lokalt næringsliv på cirka 160-180 millioner kroner.
  • Direkte og indirekte skaper KBK et betydelig antall arbeidsplasser på Nordmøre, inkludert sine 44 egne årsverk.

Samfunnsansvar

Kristiansund Ballklubb ble kåret til Årets verdiskaper under den samme konferansen i 2012. Da var KBK ti dager unna å rykke opp fra 2. divisjon. Nå starter klubben snart på sin åttende sesong i Eliteserien, og på øverste nivå er det en helt annen økonomisk virkelighet.

– Sterke sportslige resultater de siste sesongene og ny medieavtale har bidratt til markant vekst for Eliteserien som kommersielt produkt. I tillegg har spillerlogistikk og store salg bidratt til markant vekst for ligaens samlede økonomi, sier Hustad.

Kjetil Thorsen (til venstre) i KBK og Tor Harald Hustad i Høgskolen i Molde presenterte funn fra ringvirkningsanalysen under Verdiskaperkonferansen i Campus Kristiansund.
Kjetil Thorsen (til venstre) i KBK og Tor Harald Hustad i Høgskolen i Molde presenterte funn fra ringvirkningsanalysen under Verdiskaperkonferansen i Campus Kristiansund.

Fotballen er en stor næring, og med et lag på toppnivå får Nordmøre ta del i dette ved at nasjonal kapital tilføres regionen.

Høgskolen i Molde ser også på verdien av områder der klubben tar samfunnsansvar, blant annet når det gjelder gatelag. Der deltar spillere fra flere omliggende kommuner, og samfunnsnytten kan tallfestes ved å se på blant annet reduserte kostnader i helsetjenesten og kriminalomsorgen, bedre livskvalitet og reduserte skattefinansieringskostnader.

I snitt deltar seks nye spillere på gatelaget hvert år, og det er lagt til grunn at 38 prosent av nye spillere blir helt rusfrie og 32 prosent reduserer rusbruken. Den prissatte gevinsten av at KBK har et gatelag er beregnet til rundt 10 millioner kroner.

Snart endelig rapport

Arbeidet med ringvirkningsanalysen startet i høst. Veien videre er å bearbeide tallgrunnlagene og trekke endelige konklusjoner, og Høgskolen i Molde har mål om å ha den klar i begynnelsen av mars. Det vurderes å utvide rapporten til å også omfatte 2024.

Kristiansund Ballklubb er bestiller av ringvirkningsanalysen, og har fått økonomisk støtte fra SpareBank 1 Nordmøre, NEAS, Sparebankstiftelsen Nordvest og Kristiansund kommune til å gjennomføre prosjektet.

Annonse fra Eliteserien: