Støttet ny hjertestarter på Nordmøre stadion

Alle som bruker Nordmøre stadion til kamp, trening og som tilskuer har nå en ekstra sikkerhet med en ny utendørs hjertestarter.

Bildet: Igor Jelicic, Wilfred George Igor og Truls Skar Helland i KBK setter pris på at Varig Forsikring ved Leif Magne Sevaldsen (nr. 2 fra høyre) har bidratt til å få på plass en hjertestarter.

Hjertestarteren oppbevares utvendig i varmeskap på Notar-tribunen, like ved spillertrappa, garderober og kontorbygg. 

Varig Forsikring Nordmøre og Romsdal har sponset hele beløpet til innkjøp av hjertestarter, skap og båre.

– Dette er et veldig godt skadeforebyggende tiltak, og det er viktig at dette er tilgjengelig når situasjoner oppstår. Vi ønsker å bidra til å berge liv, og legge til rette for at alle skal føle seg trygge. Da må utstyret være på plass, og dette er et samfunnsansvar vi ønsker å ta, sier Leif Magne Sevaldsen i Varig Forsikring Nordmøre og Romsdal.

Hjertestarteren er plassert på Notar-tribunen.
Hjertestarteren er plassert på Notar-tribunen.

Stadion brukes av mange

Fra før har KBK transportabel hjertestarter som oppbevares innendørs. Dette er tilstrekkelig med tanke på hendelser rundt førstelaget, der både helsepersonell og medisinsk utstyr er tilgjengelig, og det er gode forutsetninger for å reagere raskt.

Utfordringen har vært all annen aktivitet på Nordmøre stadion som ikke nødvendigvis har tilgang på KBKs utstyr eller lokaler. Derfor så klubben nødvendigheten av en hjertestarter som kan henge utvendig i varmeskap, slik at den er tilgjengelig for alle brukere av stadion dersom noe uforutsett skulle skje.

Dette gir en ekstra trygghet til alle aktiviteter i regi av KBK og naboklubben FCK, som også benytter anlegget.

– Gir trygghet

– Det er flere brukere av anlegget, og det er en trygghet å ha en hjertestarter som står ute og er tilgjengelig for alle. Dette er viktig, og det er godt å få det på plass, sier Truls Skar Helland, driftssjef i Kristiansund Ballklubb.

Kristiansund Ballklubb vil rette en stor takk til Varig Forsikring Nordmøre og Romsdal for støtten til hjertestarteren, som gjør at alle brukere av Nordmøre stadion blir bedre rustet til å håndtere akutte hendelser dersom de skulle oppstå.

Truls Skar Helland (fra venstre), Wilfred George Igor, Leif Magne Sevaldsen og Igor Jelicic foran hjertestarteren på Notar-tribunen.
Truls Skar Helland (fra venstre), Wilfred George Igor, Leif Magne Sevaldsen og Igor Jelicic foran hjertestarteren på Notar-tribunen.

Se video – slik bruker du hjertestarter:

 

Hjertestarter

  • En hjertestarter (defibrillator) er et apparat som ved hjelp av to elektroder klistret på brystet kan gi strømstøt gjennom hjertet ved hjertestans. Hjertestarteren vil vurdere hjerterytmen og beslutte om denne bør slås ut med et strømstøt, for på denne måten gi hjertet mulighet til å selv starte på nytt med en hensiktsmessig rytme.

  • Hjertestartere gir brukeren stemmeveiledning om hvordan denne brukes under hjerte-lungeredning (HLR), og det er ikke nødvendig med opplæring på forhånd.

  • Ved en akutt situasjon, er framgangsmåten slik:

  • 1. Ivareta sikkerhet på skadestedet.

  • 2. Varsle AMK på telefon 113. Få noen i nærheten til å finne fram hjertestarter.

  • 3. Sjekk bevissthet. Hvis personen ikke puster normalt etter at luftveien er åpnet, start hjerte-lungeredning: Plasser to hender med håndbaken midt på brystbeinet og trykk deretter ned 5–6 cm. Etter de 30 første kompresjonene skal man gi 2 innblåsninger ved å løfte haken frem, holde for nesen til personen og blåse inn til brystet hever seg. Fortsett slik med et 30:2-forhold mellom kompresjoner og innblåsninger.

  • 4. Åpne hjertestarteren og skru den på. En stemme vil starte veiledning, oftest med å si «Koble til elektroder».

  • 5. Koble til elektrodene som ligger ved hjertestarteren. Den ene elektroden skal plasseres rett nedenfor høyre kragebein. Den andre elektroden skal plasseres noen centimeter nedenfor venstre armhule. Elektrodene vil vanligvis være merket med tegninger som viser hvor de skal plasseres, men hjertestarteren kan fortsatt brukes selv om de blir satt på omvendt av det de skal.

  • 6. Hjertestarteren vil, etter at elektrodene er koblet til, typisk si «Ikke rør pasienten. Analyse pågår». Stopp brystkompresjonene inntil videre beskjed.

  • 7. Om hjertestarteren finner at personen har en sjokkbar rytme, vil den si «Støt anbefalt» og lade opp. Det kommer en lang pipelyd, og knappen som må trykkes for å avgi selve strømstøtet (støtknappen) vil blinke. Pass på at ingen berører pasienten akkurat når støtknappen trykkes. Støtet blir gitt i det man trykker på denne knappen, og etter at strømstøtet er gitt, skal man fortsette med brystkompresjoner og innblåsninger.

  • 8. Om hjertestarteren finner at personen ikke har en sjokkbar rytme, vil den si «Støt ikke anbefalt» og be hjelperene fortsette med hjerte-lungeredning. Det kan være at en sjokkbar rytme likevel oppstår i løpet av gjenopplivingen, så det er viktig at hjertestarteren er koblet til hele tiden.

  • 9. Fortsett med gjenoppliving fram til hjelp kommer, eller til personen begynner å vise åpenbare tegn til liv.

  • Kilde: Store norske leksikon

 

Annonse fra Eliteserien: