Trenere ble fulgt opp av KBK: – Langt utenfor det vanlige

De ble koblet opp med mikrofon og økta ble filmet, før det var evaluering av hvordan treningen gikk. Det var én av utfordringene som sju breddetrenere fikk av KBK i et utviklingsprogram som har vart gjennom hele 2024.

Bildet: Jan Erik Hoseth (fra venstre), Torgeir Fredly, Adrian Bunes Stene, Ola Bø Nyland, Øystein Hansen og Eskild Rundfloen ved Møre Drift VIP før KBK–Viking på søndag. Kjetil Flemmen og Helge Volckmar var ikke til stede da bildet ble tatt.

I januar ble sju trenere fra Dahle/Nordlandet, FCK og Averøykameratene plukket ut til å delta på et eksternt trenerutviklingsprogram (ETUP) i regi av KBK.

Gjennom hele 2024 har trenerne fått personlig oppfølging og et godt innblikk i spillerutviklingen i en norsk toppklubb. Målet med programmet er å bidra til kompetanseheving for den enkelte, slik at de tar med dette videre og lager enda bedre klubbhverdager for spillerne i sine klubber.

– Det har vært utrolig kjekt å være sammen med en liten, eksklusiv gruppe man kan jobbe tett med, sier Ola Bø Nyland, trenerutvikler i Kristiansund Ballklubb.

Nyland har ledet åtte moduler med trenerne fra januar og fram til avslutningen nå i november. Siste oppgave var kampobservasjon av eliteseriekampen mellom KBK og Viking. Der var breddetrenerne også invitert til VIP-en før kamp.

Det er Torgeir Fredly, Øystein Hansen, Eskild Rundfloen, Kjetil Flemmen, Jan Erik Hoseth, Adrian Bunes Stene og Helge Volckmar som har deltatt på ETUP i år. Trenerne kommer fra ulike alderstrinn i gutte- og jentefotballen i klubbene Dahle/Nordlandet, FCK og Averøykameratene.

– Jeg har vært hos dem på besøk og har blitt kjent med ulike klubbmiljøer og hva som skjer i bredden, og fått sett hvordan de opplever det i hverdagen. Det har blitt tatt utrolig godt imot, og alle er veldig takknemlige for at KBK kommer ut og besøker klubbene, at det ikke bare er slik at folk kommer inn til oss. Det er den største suksessfaktoren med dette, sier Nyland.

Trenerne i sentrum

Hans rolle på besøk hos klubbene er noe annet enn når KBK kommer med fotballskole. Nyland har vært med i garderoben før og etter kamp, og på linja med trenerne mens kampen spilles.  

– Det er kjempeviktig at vi er ute i breddehverdagen. Vi som toppklubb må sørge for best mulig aktivitet ute i bredden.

Treningsbesøk hos Averøykameratene.
Treningsbesøk hos Averøykameratene.

De første månedene handlet ETUP-prosjektet om trenerrollen, planlegging av treninger og kampledelse. Da sesongen kom i gang, ble det mer praksis på feltet.

Breddetrenerne har blitt knyttet opp mot flere av KBKs lag i forbindelse med kampobservasjoner. De startet med G17-kamp, der de først fikk innføring i kampplanen av trenerne, og skulle deretter se om de kjente igjen mønstre i selve kampen. Utover året økte nivået til KBK 2-kamp og til slutt eliteseriekampen mellom KBK og Viking.

– En av deltakerne sa at det har blitt frustrerende å se kamper på tv, for nå ser han på kampene med taktiske briller i stedet for underholdningsbriller. Jo mer du lærer, jo mer ser du at du ikke kan. Det åpner dører, sier Nyland.

Trenerne har også stått i sentrum selv. Alle fikk ansvar for å lede akademilaget til KBK på en treningsøkt – der økta ble filmet, og treneren hadde på seg mikrofon.

– Etterpå evaluerte vi økta, og da handlet det om innhold, øvelser, hvor og hvordan man sto, om man stilte åpne eller lukkende spørsmål, og så videre. I forkant var de veldig spente og litt nervøse. Men det er litt av poenget at også vi voksne kjenner på det å stå i et utviklingsløp. Og trenerne syntes det var veldig gøy, sier Nyland.

– God blanding

Det bekreftes av Adrian Bunes Stene. Til vanlig er han trener for Dahle/Nordlandet Jenter 13, og i løpet av trenerutviklingsprogrammet har han lært mye.

– Vi ble satt opp i nye situasjoner, som blant annet G15-økta der vi ble analysert med mikrofon og video. Det er langt utenfor den vanlige hverdagen på J13, og Ola har utfordret oss til å tenke nytt, sier Bunes Stene.

KBKs keepertrener Conny Månsson ledet modulen om keeperrollen.
KBKs keepertrener Conny Månsson ledet modulen om keeperrollen.

Han har satt pris på å fått se hvordan en toppklubb drives, samtidig som programmet har involvert seg i breddetrenernes egen hverdag.

– Det er veldig interessant for en som er i startfasen i trenergjerningen. Jeg har brukt det til veiledning og øving til eventuell videre kursing, og det har vært en god blanding av teori og praksis. Det er mye jeg vil bruke i hverdagen vår, og så skal vi i breddeklubbene prøve å få fram spillere som blir gode nok for KBK.

Selv om det ikke var noen overraskelse, har han blitt mer klar over standardene i KBK ved å komme på innsiden av klubben.

– Jeg ser hvor profesjonelt alt har blitt, der det er heltidsansatte som jobber med unge spillere. Jeg er imponert over seriøsiteten og hvor bra det har blitt, sier Bunes Stene.

Nytt kull neste år

De sju trenerne er nå ferdig med programmet, og det blir opp til den enkelte hva de skal gjøre videre. Noen av dem er tilknyttet KBK i mindre stillinger, mens noen har vikariert i perioder der KBK manglet folk i elitetiltak. Halvparten av trenerne har allerede B-lisens, og for resten kan ETUP ha inspirert til å søke på B-lisens (trinn 2 av 4 i NFFs trenerutdanningsstige).

– De har kjempegode forutsetninger for å gjøre det bra der. Håpet er at dette har inspirert dem alle til å fortsette utviklingen.

Planen er å gjøre dette årlig, og KBK kommer til å starte opp et nytt kull med sju-åtte trenere på nyåret.

Ola Bø Nyland har ledet moduelen sammen med alle trenerteamene i Kristiansund Ballklubb, fra ungdomsfotball til eliteserielag.
Ola Bø Nyland har ledet moduelen sammen med alle trenerteamene i Kristiansund Ballklubb, fra ungdomsfotball til eliteserielag.

 

Annonse fra Eliteserien: